Παρασκευή 16 Μαΐου 2003

Οι άνδρες σήμερα

Έχει ταλέντο στο σχέδιο και γίνεται νομικός, γιατρός, ή οδηγός. Μεγάλωσε μακριά από τις μεγαλουπόλεις στην ύπαιθρο και κλείνεται σε ένα ανήλιαγο γραφείο. Οι περισσότεροι τρελαμένοι κάνουν τις επιλογές τους με γνώμονα το πόσα θα κερδίζουν. Σκέφτομαι ότι όταν κάνεις μια δουλειά που δεν σ' αρέσει, γίνεσαι χάλια. Δουλεύεις έστω 4 ώρες τη μέρα, σε κάτι που δεν σε εκφράζει κι αυτό και μόνο αρκεί για να αποσυντονιστείς. Και όλα αυτά, γιατί αυτός με τον οποίο γειτνιάζεις έχει εξοχικό, γιατί παζαρεύεις οικόπεδο με δόσεις, γιατί θέλεις να πάρεις καινούριο αμάξι που θα το ξοφλάς για 36 μήνες.

Oι άνδρες σήμερα τρώμε βαριά ήττα σε επίπεδο συναισθημάτων. Εκτός αν συναίσθημα, είναι το τελευταίο μοντέλο της Mercedes, της BMW ή της Audi. Τα νέα παιδιά, αντί να νοιάζονται για το πώς θα ερωτοχτυπηθούν, ονειρεύονται πόσα θα κερδίζουν, και όχι αυτό που τους τραβάει...Οι άνδρες σήμερα κυνηγούν αυτά που τους δείχνουν στη διαφήμιση, που περιγράφουν στο γραφείο οι συνάδελφοι. Υπακούν στα κελεύσματα της μόδας, αποκτούν θηλυκά ένστικτα και πασχίζουν να μοιάσουν σε κάποια πρότυπα, κάτι ανάμεσα στον άνδρα του Martini και στον μποέμ ζωγράφο του Μetaxa. Πλήρως ευκατάστατοι και οι δύο, που ντεμέκ περιφρονούν το χρήμα (που το έχουν, όμως). Το δικαιολογείς ότι έτσι αποχτάς πρόσωπο, πιστεύεις ότι είσαι αντικομφορμιστής, ότι σε σέβονται, ότι σε ζηλοφθονούν που ανεβαίνεις και κυρίως, ότι σε θέλουν και άλλα θηλυκά (η διαφήμιση, η πιστωτική σου και η τσουλίτσα της παρέας).

Με τα χρόνια πείθεις τον εαυτό σου ότι έτσι είναι τα πράγματα. Εύκολα υποκύπτει κάποιος στο απατηλό ανδρικό συναίσθημα της κατοχής (ένα μεγάλο σπίτι, ένα καλλίγραμμο μοντέλο, ένα καινούριο αμάξι). Και τα τρία χρειάζονται χρήματα.Υπάρχει φόβος. Φόβος να φωνάξεις για το τι σου αρέσει, τι σε προκαλεί, φόβος να μιλήσεις γι' αυτό που σε γεμίζει. Φόβος για την απόρριψη.Όταν μια γυναίκα σε απορρίπτει, νομίζεις ότι το κάνει γιατί δεν έχεις χρήματα. Φυσικά, αφού είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι δεν σε θέλει γιατί είσαι μαλάκας.

Παραιτείται κάποιος από τα πάθη του και συντάσσεται με τις στρατιές των ηττημένων.Και αρχίζει να γίνεται ένα με τη μάζα. Καταπιέζοντας τον εαυτό του, χάνει τη μπάλα. Άλλα θέλει και άλλα λέει. Ένας ανεξήγητος πυρετός αλλάζει τις σκέψεις και αποτελεί αίνιγμα ο εαυτός σου, ακόμη και για σένα τον ίδιο. Σιγά σιγά αφήνεσαι, εγκαταλείπεις τον εαυτό σου και έρχεται η ψυχική διάλυση. Ψάχνουμε διεξόδους - ανώδυνες. Κάποιοι άνδρες αυτή την εβδομάδα θα γίνουν πολύ, μα πολύ χάλια. Θα 'ναι για το ανάθεμα, γιατί θα ηττηθεί η ομάδα τους στο ποδόσφαιρο. Η ομάδα πάνω στην οποία επένδυσαν ότι δεν τολμούν να εκφράσουν σε μια ζωή, ξεχνώντας ότι όλα είναι ένα παιχνίδι.

Είναι απίστευτη η ικανότητα που έχει κάποιος να γίνεται χάλια. Με μια αυτοκτονική προδιάθεση συμβιβάζεται και καταφέρνει να απομένει με ό,τι τον φθείρει.To βράδυ, όμως, τι αγκαλιάζεις;Τη μοναξιά σου μόνο.Γιατί δεν είχες χρόνο όταν γύρισες πτώμα να περισώσεις τη σχέση σου, τη φιλία σου. Όταν ξεπουλάς τα πάντα, γεμίζεις από άδεια άψυχα υλικά από νέες συσκευές κινητών και άλλα γκάτζετ.Και για τα μέσα μας, αλήθεια, ποιος νοιάζεται; Αν δεν βοηθήσεις εσύ τον εαυτό σου, ποιος άλλος θα το κάνει;

Και αυτή που σε μάγεψε κάποια στιγμή, θα μισήσει ό,τι λάτρεψε πάνω σου. Τους διαχυτικούς διαλόγους, τις εκκρίσεις, τις παρακρούσεις του πόθου σου.Όσοι αντιστέκονται περιθωριοποιούνται και μοιάζουν γραφικοί. Στο φινάλε, όμως, τι σημασία έχει η υστεροφημία μας;Όλοι παίζουμε ένα ρόλο, όμως το κακό είναι ότι ξεχάσαμε να αυτοσχεδιάζουμε και επαναλαμβανόμαστε μέχρι που αραχνιάζουν τα ψυχικά μας αποθέματα.