Παρασκευή 15 Απριλίου 2005

Ο δρόμος θα βυθίζεται στη θάλασσα...

(προς τον Δήμο, Τεχνικό Επιμελητήριο, Ενώσεις πολιτών, επιστημονική κοινότητα, άλλους συναρμόδιους φορείς και γείτονες απλώς)

Περνώντας από το λιμάνι θα χάνουμε, λέει, τον ήλιο όταν θα μπαίνουμε στην υποθαλάσσια σήραγγα που σχεδιάσθηκε... για να γίνει. Και η άκρη του τούνελ θα καταλήγει 3-4-5 χιλιόμετρα πιο πέρα. Μια υποθαλάσσια αρτηρία που θα ενώνει την περιοχή του λιμανιού με την περιοχή που βρίσκεται στο ύψος του Μακεδονία Παλλάς. Από τύχη έμαθα ότι στην πόλη που γεννήθηκα, στη Θεσσαλονίκη που αντικρίζω κάθε μέρα που ανοίγω τα μάτια μου, θα κατασκευαστεί ένα από τα πιο μεγάλα (υπόγεια) έργα που έγιναν ποτέ. Τα διόδια, λένε, μπορεί να φτάνουν μέχρι και 3 ευρώ! Με ποια μελέτη και πώς προκρίθηκε αυτή η λύση, αγνοώ παντελώς. Αυτό όμως που ξέρω και είναι εντυπωσιακό, είναι η σιωπή που επικρατεί παντού περί αυτού... Τούτες τις μέρες θα υπογραφεί -αν δεν έχει ήδη τελειώσει η υπόθεση- και θα οριστεί η εταιρεία που θα αναλάβει το μεγάλο έργο. Χωρίς τυμπανοκρουσίες ούτε διαμαρτυρίες, χωρίς δημόσιες αναφορές ή συζητήσεις περί του θέματος, σαν να μη συμβαίνει τίποτα! Κι όμως (υποτίθεται ότι) θα αλλάξει η όψη της πόλης –και της θάλασσας, όπως «τη βλέπουμε από τη στεριά».

Έχω την αίσθηση ότι οι θεσσαλονικείς βρισκόμαστε μέσα σε ένα βαθύ τούνελ (αδιαφορίας) τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο οι μαζικοί αγώνες που ξέφτισαν, μαζί με τη διάθεση μας για οποιαδήποτε παρέμβαση, είναι η πλήρης αποδοχή του «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει» ή του «οι αρμόδιοι ξέρουν» και «πού να καταλάβουμε (εμείς) οι φτωχοί». Όταν το δούμε (το έργο), θα πούμε την άποψη μας μετά - κι ας είναι πλέον αργά.Οι τοπικοί άρχοντες και λοιποί αρμόδιοι αγνοώ - γιατί κανείς δεν φρόντισε να μας ενημερώσει - αν συντάσσονται ανεπιφύλακτα, επιφυλάσσονται ή απορρίπτουν αυτή τη λύση. Αν το σχέδιο της υποθαλάσσιας οδού είναι μια παλιά ξεθυμασμένη κολώνια ή αποτελεί μια αναγκαία ελάχιστη κρέμα για λίφτινγκ, ούτε κι αυτό το γνωρίζω. Εκείνο, όμως, που σίγουρα έχω διαπιστώσει και το βρίσκω ιδιαίτερα ανησυχητικό, είναι ότι κανείς (δημοσιογράφος, φορέας, πολιτικός, δημοτικός άρχοντας ή καθ έξιν αντιπολιτευόμενος) δεν μιλάει για το θέμα.... Ούτε ένα επιχείρημα υπέρ ή κατά.

Μεταμοντέρνα απάθεια; Για το μεγαλύτερο έργο που προγραμματισαν να γίνει στη πόλη μου τα τελευταία 100 χρόνια! Να γιατί λατρεύω τα πιτσιρίκια που γυρνάνε την πλάτη στους (αρμόδιους) πολιτικούς. Ούτε πολιτικές οργανώσεις ούτε φορείς ούτε κανείς άλλος δεν δείχνει να νοιάζεται. Κανείς δεν δείχνει να φοβάται (κάτι) ή να ανησυχεί.Γιατί όσοι το εγκρίνουν δεν πανηγυρίζουν;Γιατί οι πολιτικοί αντίπαλοι τους δεν διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους;Γιατί οι συγκοινωνιολόγοι δεν εκθέτουν τις απόψεις τους;

Και ο βιολογικός καθαρισμός του Θερμαϊκού, τι γίνεται; Tώρα που ξεκίνησε να καθαρίζει ο κόλπος και να χαμογελάνε οι εραστές της παραλίας, ποιος είναι αυτός που ανάλγητα θα ραντίσει τη θάλασσα με λάσπη (για να στήσει τα φουγάρα εξαερισμού που θα ξεπηδάνε σε κοινή θέα μέσα από τη θάλασσα); Περίμενα ότι γι'αυτό τουλάχιστον θα έπρεπε να γίνει κάποιος ντόρος. Έστω γι' αυτό...

Υ.Γ. Είναι φανερή η άγνοια μου για τις προοπτικές αλλά και τις όποιες δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να κρύβει μια τέτοια λύση. Αν αυτό θα μας αποσυμφορήσει από την κυκλοφοριακή υπερφόρτωση διέλευσης του κέντρου. Κι αν αυτή πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα που θα έθετε ένας που αγαπά αυτήν την πόλη. Το πόσο κοστίζει και τι θα μας αποφέρει τελικά αυτή η λύση. Σαφέστατα αγνοώ και ποιο είναι το βέλτιστο σχέδιο για τη μελλοντική ανάπτυξη της πρώην πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ας μου συγχωρεθεί η άγνοια, αλλά ανησυχώ: ακριβώς γιατί δεν ακούω τίποτα, δεν μαθαίνω τίποτα. Νοιάζομαι όμως ακόμα, έστω και αν υπερβάλλω στις ανησυχίες μου.
Μήπως και κανείς άλλος;