Παρασκευή 20 Ιουνίου 2003

μια κακή μέρα της Θεσσαλονίκης

Η πόλη φοβάται... Την έκαναν να φοβηθεί. Αυτές τις μέρες τα περισσότερα καταστήματα οχυρώνονται πίσω από μεταλλικά στόρια και κιγκλιδώματα. Τι συμβαίνει, έρχονται για να μας φάνε;;; Εγώ που δεν αντιλαμβάνομαι πλήρως τα περί παγκοσμιοποίησης, δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι προδικάζουν ότι θα γίνουν καταστροφές. Οι Θεσσαλονικείς είμαστε φιλόξενος λαός, δεν κλείνουμε τη πόρτα στα μούτρα του επισκέπτη μας, υπάρχει ωστόσο μεγάλη παραπληροφόρηση! Αντί να συμμετέχουμε στο γενικότερο κλίμα, να ενημερωθούμε και να προβληματιστούμε πάνω στην έννοια της παγκοσμιοποίησης και - γιατί όχι; - να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να χαρούμε την πόλη μας ως πεζοί / διαδηλωτές, αφηνόμαστε σε μία άνευ προηγουμένου κινδυνολογία, που ταλανίζει την πόλη με την εντύπωση ότι έρχονται οι βάρβαροι...

Και αναρωτιέμαι γιατί οι διοργανωτές των εκδηλώσεων δεν μας διασφαλίζουν ότι δεν θα γίνουν καταστροφές. Δεν διαβάζουν εφημερίδες, δεν βλέπουν ότι η πόλη κλείνει; Και αν κάποιες εκατοντάδες έρχονται με καταστροφική μανία, γιατί δεν τους τρίζουν τα δόντια; Να πούνε: για σταθείτε, ρε μάγκες, που θα έρθετε να σπάσετε και να ριμάξετε; Φιρουφιφι φιφιφιτο, σφυρίζουν αδιάφορα, με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις και οι ημερίδες που διοργανώνονται να κινδυνεύουν να γκετοποιηθούν. Γιατί αφήνουν να αμαυρώνεται έτσι μία διαδήλωση, η ορμή και το πάθος τόσων χιλιάδων ανθρώπων; Mε αυτόν τον τρόπο δεν στρέφουν έμμεσα τη πόλη εναντίον τους; Ποιον συμφέρει αυτή η κατάσταση;

To Πανεπιστήμιο διέκοψε την εξεταστική και έκλεισε! Η επίσημη τηλεοπτική δικαιολογία που ακούσαμε είναι «για να μπορέσουν οι φοιτητές να μετέχουν στην Αντι-σύνοδο» (!!!). Ναι, όπως με τις εθνικές εορτές, τη 17η Νοεμβρίου κλπ.. Τι να υποθέσω, ότι η επίσημη θέση του Ανώτατου Ιδρύματος της χώρας είναι με τη πλευρά των διαδηλωτών - άρα με το απλοϊκό μου μυαλό σκέφτομαι ότι είναι εναντίον της Συνόδου Κορυφής της Ευρώπης. Ας συμμετέχει ενεργά και επίσημα τότε. Ας το πούνε στα ίσα χωρίς φιοριτούρες. Το ότι το Πανεπιστήμιο δεν περιφρουρείται και αφήνεται στη μοίρα του, αυτό μάλλον δεν αφορά κανέναν. Οι Δήμοι παραχωρούν χώρο για τη φιλοξενία των επισκεπτών μας. Καταλαβαίνω απόλυτα το γιατί . Όποιος όμως, κόπτεται για το πολιτιστικό του προφίλ, δεν εξαντλείται διοργανώνοντας μόνο καλοκαιρινές συναυλίες του συρμού (ο ίδιος καλλιτέχνης, το ίδιο θεατρικό, που περιοδεύει με τη σειρά σχεδόν σε όλα τα φεστιβάλ). Τώρα ήταν η πιο κατάλληλη ευκαιρία να προβληθεί αυτή η πόλη με τα 2.300 χρόνια ιστορία. Τώρα έπρεπε οι δήμοι να διοργανώσουν εκδηλώσεις υποδοχής, να μοιράσουν υλικό προβολής για την πόλη για να μάθουν οι επισκέπτες μας που έρχονται ποια χώματα (τσιμέντα) θα πατήσουν.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Αντι-Συνόδου θα βρείτε στη σελίδα 12, καλό είναι όποιος μπορέσει να πάει να διασκεδάσει και να ενημερωθεί. Το CITY δεν είχε σκοπό να κάνει κριτική σε κανέναν, οφείλει όμως να μετέχει στα πολιτισμικά δρώμενα. Είναι το περιοδικό της Θεσσαλονίκης και, αν γράφτηκαν αυτές οι γραμμές, είναι γιατί πονάει και νοιάζεται για τη πόλη. Και εν πάση περιπτώσει είμαστε φύσει και θέσει πνεύμα αντιλογίας ακόμη και αν κινδυνεύουμε να υποπέσουμε σε κακόηχα σχήματα όπως αντί - αντί - συνοδικοί .
Venceremos


ΥΓ1 Και μια και ξεκινήσαν κάποιοι να καταστρέφουν τις κάμερες, please, συνεχίστε με τα ραντάρ και τις κάμερες εντός πόλης της τροχαίας και οπωσδήποτε κάντε κάτι και για τις τράπεζες και τα καζίνο. Παντού με καταγράφουν.

ΥΓ2 Δεν με ενδιαφέρει αν δεν μπορέσω να φτάσω εύκολα στη δουλειά μου, αν δεν κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης και αν κλείσουν οι δρόμοι, αλλά θα γίνω έξαλλος αν δεν μπορέσω αυτά τα βράδια να πάω στο Θέατρο Γης να δω τους Νεοϋορκέζους χορευτές (και ακροβάτες θαυματοποιούς, όπως λέει η διαφήμιση) Μomix.