Παρασκευή 4 Μαρτίου 2005

Καρναβαλική επικαιρότητα : οι φαρισαίοι

Οι "φαρισαίοι" πρέπει να ανακυρηχθούν σε προστατευόμενο είδος!
Αιώνες τώρα διαπρέπουν. Καμμια κάθαρση δεν δικαιούται να τους εξαφανίσει! Είναι οι πρώτοι καρναβαλιστές!(Καρναβαλιστές με κανιβαλική διάθεση)

Επιστρέφει μετά από μια εξοντωτική μέρα δουλειάς. Σήμερα πρέπει να βιαστεί αν θέλει να προλάβει! Βγάζει βιαστικά τα ρούχα, παίρνει μια βαθιά ανάσα και φορώντας μόνο τα εσώρουχά κατευθύνεται προς τον καθρέφτη. Με ευλάβεια, σχεδόν τελετουργικά, βγάζει τη στολή για τη γιορτή και ντύνεται γυναίκα ή άνδρας, πόρνη ή κόμμισα. Τι είναι αυτό που δεν είσαι και το παριστάνεις και τι είναι αυτό που στα αλήθεια είσαι και το πραγματώνεις αυτή τη μέρα;

Μου πήρε καιρό για να παραδεχτώ ότι τα πάρτι μεταμφιεσμένων είναι μια δειλή μικρή φυγή. Που φυσικά συνοδευόμενη από μια κρυφή επιδειξιομανία κρύβει ένα βαθύτατο κομπλεξισμό. Μοιάζουν με τη καθημερινή μάσκα που έντεχνα φοράει ο καθένας μας, για λόγους επαγγελματικούς, ή για κάποια άλλη αιτία -αρμοδιότητας ψυχιάτρου.
Κατανοώ όσους ανακατεύονται με τους μασκαράδες (είτε από αβρότητα για να μη χαλάσει το πανηγύρι είτε πάλι από φόβο) γιατί πάντα οι μασκαράδες ενώνονται και εναντιώνονται σε όσους διαφέρουν.

Αγκαλιάζω τα συναισθηματικά κουρέλια που ντύνονται και βάφονται για τη γιορτή. Συμπαρίσταμαι πλήρως σε όσους είναι ασορτί με το ανήλικο τους μήπως και του αποσπάσουν το θαυμασμό.Κατανοώ και όσους δεν χωνεύουν τον εαυτό τους*.
Όμως δεν κατανοώ όσους περιμένουν μια οποιαδήποτε μέρα στο χρόνο, για να ζήσουν ζωή χαρισάμενη. Όσους περιμένουν κάτι να αλλάξει για να αρχίσουν να ζούνε. Είναι πολλαπλά τεκμηριωμένο ότι με καμιά μάσκα δεν θα ζήσουμε τον ευδαιμονισμό που μας λείπει.

Δεν μ' αρέσουνε τα πάρτι που βγάζεις τα απωθημένα σου παριστάνοντας κάτι άλλο. Διότι δεν εμπιστεύομαι ούτε τα απωθημένα ούτε και αυτούς που τα κουβαλάνε. Ιδιαίτερα με ενοχλούν οι ακρότητες, που αντί να εκδηλώνονται φυλάσονται σε μυστικά συρτάρια .
Την τρέλα του καρναβαλιού, αν δεν μπορεί να γίνει η καθημερινότητα μου, την αποστρέφομαι μια και είναι θλιβερό να μεταμφίεζεσαι σε κραιπάλη.Καταντάει το γλέντι να ειναι μια παρωδία από τις μέρες που θα θέλαμε να ζήσουμε. Κάθε μου κύτταρο συμπαραστέκεται στους ευδαιμονιστές που θέλουν πίσω την ηδονή της καθημερινοτητας.

Γι' αυτό δείξτε και σεις λίγο επιείκια, που μου λείπει η επιπολαιότητα της γιορτής...
(Οι σαλεμένοι γιορτάζουν όλο το χρόνο)

ΥΓ1 * Τις βάζουνε κουρούνες και τις βγάζουνε μοντέλα.Τόσο πια δεν χωνευουμε τον εαυτό μας. που μετά το τηλεριάλιτι της Αμερικής εμφανίστηκε και σχετική ελληνική εκπομπή! «...σας χαρίζουμε ένα καινούριο πρόσωπο, ένα καινούριο σώμα, μια καινούρια ζωή. Το ασχημόπαπο γίνεται κύκνος, η χρυσή μετριότητα μεταμορφώνεται σε βασίλισσα της ομορφιάς...» Δίαιτα, γυμναστική, επεμβάσεις, κατάλληλο μακιγιάζ, πλαστικά βυζιά, ανόρθωση του ηθικού και κατάπτωση της κάθε αξίας.

ΥΓ2 Θέλω να κάνουμε ένα πάρτι. Όχι γελοία συναθροιση δημοσίων σχέσεων, ούτε θλιμένο μπαλ μασκέ με κότες και κοκότες. Τέτοια εποχή όμως δεν μ' αρέσει... Ας τελειώσουν πρώτα οι χοροί που σαν βάρη περιττά μας φθείρουν, ας καταλαγιάσει και η κανιβαλική μας διάθεση και μετά θα φωνάξουμε όλους τους μποέμ για να γίνουμε όλοι μαζί κουρούμπελα. (εγγυημένα χωρίς καμμία δημοσιότητα για τους συμμετάσχοντες). Γιατί τη διασκέδαση πρέπει να την παίρνουμε στα σοβαρά.